donderdag 18 mei 2017

lente op de kinderboerderij

Een tijdje geleden deelde ik hier al een teken-en massage-oefening over sneeuwvlokken. De winter is alweer een tijdje het land uit, de lente viert volop, naar traditie bezoeken we dan telkens weer eens een kinderboerderij.... kleine diertjes is zowat het schattigste wat er is!

We doen hier thuis dan wel eens een tekenoefening. Terwijl ik een liedje zing, wordt telkens vertrokken vanuit een cirkeltje. Het is de bedoeling om met je potlood telkens over de cirkel te blijven gaan zonder je potloot op te heffen, zolang je aan het zingen bent. 
Daarna volgt een tweede, kleinere cirkel, op dezelfde wijze.
Deze twee cirkels zijn de basis van telkens een ander boerderijdier.
Een derde keer dat je het liedje zingt, voeg je details toe waardoor het dier duidelijk wordt: kat (staart, kattenoren, snorharen) ; konijn (lange oren, snorharen), koe/kalfje (oren, poten, vlekken), eend (poten, vleugel, snavel), varken/biggetje (krulstaartje, oren, varkensneus),...
Ten slotte mag de tekening nog verder afgewerkt worden zoals ieder wil: een boerderij erbij, een boom, bloemen, een vijvertje voor de eend,...

Als massage-oefening volg je min of meer dezelfde stappen maar dan teken je met je vlakke hand op de rug van je kind. Je start bij de eerste keer zingen met een cirkel die je telkens weer opnieuw maakt; een tweede cirkel bij de tweede keer zingen, de details bij de derde keer zingen. Je kan je kind laten kiezen welk diertje hij/zij wil!!

enkele boerderijliedjes die hiervoor prima werken:

vannacht op de boerderij, is een (lammetje, kalfje, kitten, eendje, ...) geboren
en als je even luistert, dan kan je 't heel goed horen  (kleuterwijs, www.meestersinmuziek.nl)

kom je kijken naar mijn kindje, dat zij mama (koe, varken, poes, eend,...) aan mij
want mijn (kalfje, biggetje, kitten, kuikentje,... ) is geboren op de kinderboerderij!
(kleuterwijs, www.meestersinmuziek.nl)

op de boerderij, hoor je vele diertjes,
luister maar eens goed, hoe het (koetje, eendje, poesje, varkentje,...) doet