maandag 1 mei 2017

kokerellen met de kids op een vrije dag


 Ik had onlangs een recept voor wortelcakejes uitgescheurd, en niet lang daarna een recept voor courgettecakejes. Hoewel enige verschillen hadden de recepten toch veel overeenkomsten: als basis geraspte groenten, als vet kokosboter, als kruiden kaneel,... Een combinatie van de twee leek me ideaal om de restjes groenten uit de ijskast nog op te werken. Het was een beetje een experiment, omdat ik de twee recepten echt wel  heb gemixt, en dan zelfs nog net iets heb veranderd omdat ik geen boekweitmeel meer in huis had, wel amandelmeel...
Maar bij de lunch waren de cakjes in een mum van tijd op dus experiment meer dan geslaagd!
Ik gebruikte:
-een halve courgette, geschild en geraspt
-4 (grote) wortelen, geschild en geraspt
-amandelmeel en zelfrijzend bakmeel (in gelijke hoeveelheden)
-een kommetje havermout
-chiazaadjes
-2 eetlepels honing
-2 eetlepels kokosboter
-kaneel
-een handvol rozijnen
-(volgende keer ga ik er ook gehakte noten onder mengen, maar op dat idee kwam ik pas later)

Alles wordt gewoon bij elkaar in een kom gedaan, ideaal dus voor de kids om te helpen- die hebben nooit zoveel geduld als iets echt in welomlijnde volgorde moet gebeuren :)
Havermout, amandelmeel (of boekweitmeel) en zelfrijzend bakmeel voegde ik nog extra toe in gelijke hoeveelheden totdat de textuur van het "deeg" stevig en niet meer te plakkerig was.
En dan helemaal een activiteit om kindjes bij te laten helpen: cakevormpjes vullen! ca 40 minuten de oven in.... lekker!!!! wij aten er vanmiddag wat sla en komkommer/yoghurtsaus bij, maar ook helemaal prima op zichzelf.

Omdat de kids de smaak van het kokerellen zo te pakken hadden, maakten we ook maar een iets minder gezond gerechtje. Er stond nog een restje muesli in de kast, die bij niemand echt in de smaak was gevallen om zo te eten; meteen ook de reden waarom het restje er bleef staan. Maar gemengd met gesmolten chocolade-paaseieren (ik ben van het principe dat paaseieren die begin mei nog niet op zijn geraakt, teveel zijn) was het wel een lekker snoepje. We deden er nog wat extra geraspte kokos onder. Een beetje een plakkerige onderneming: chocolade au bain marie smelten, mengen met de muesli/kokos, en dan ook weer in cakepapiertjes scheppen. Maar wel leuk om te doen en weinig dingen die er verkeerd kunnen gaan.