dinsdag 23 mei 2017

jipppie!!! vlierbloesemtijd!

een jaarlijks terugkerende post, maar het is ook zo lekker en zo leuk om te maken :)
enkele weken geleden vroegen de kids hier al wanneer de bloemetjes om een drankje van te maken er weer zouden zijn.... Het toeval wil dat op de weg naar de aardbeienboer, waar we de voorbije weken al verschillende keren naartoe gewandeld of gefietst zijn, vlierstruiken staan. Dus konden we netjes in de gaten houden hoe het er mee stond. Eerst kleine groene knopjes, en dan plots, dankzij enkele warme dagen, een explosie en meteen de eerste rijpe schermen (bij struiken die niet al te schaduwrijk staan toch).

Stap 1: motiveer je kids om een fietstochtje te gaan maken om de eerste rijpe vlierbloesems te spotten . Stap 2: verwijder eventuele slechte bloesems en beestjes, knip de steeltjes net onder de schermen af. Stap 3: maak laagjes vlierbloesems/citroenschijven in een glazen pot ( eindig met citroen). Stap 4: giet er water op totdat alles net onder staat. Stap 5: sluit de deksels en wacht 1 dag.

stap 6:  inhoud van de glazen pot door een zeef+neteldoek doen, handmatig verder uitwringen. Stap 7: aan de kook brengen met suiker (in principe 500g op 1 liter vlierbloesemextract) stap 8: zo heet mogelijk in bewaarflesjes gieten. Tussenstap voor stap 7: als je zoals hier het geval is kan voorspellen dat je de komende dagen best al veel vlierbloesemlimonade zal drinken (superlekker bij warm weer), kan je een hoeveelheid extract apart houden en zoeten naar smaak met suikerwater of honingwater. Er moet dan veel minder suiker in omdat de limonade dan niet bewaard moet worden.

De siroop kan je aanleggen met water of bruiswater, of een scheutje in appelsap of witte wijn :)
Nog wat sterker ingekookt is de siroop dan weer lekker op pannenkoeken!