maandag 30 januari 2017

sneeuwvlokjes-liedje-massage-en tekenen

Ok, echt gesneeuwd heeft het niet de voorbije weken.
Maar het was wel heel koud, en kou doet toch aan sneeuw denken :)
Bij het slapengaan ritueel van de jongste dochter, die sinds begin januari naar school gaat, heb ik dan ook maar een sneeuwlied-massage geïntroduceerd.
We konden nu eenmaal niet blijven hangen in de sint-massage (paardenvoetjes) en de kerstboommassage (o denneboom).
Dus, na "Anna is jarig" en "Anna in de klas" gelezen te hebben (daar houdt ze nu toch al een dikke maand aan; elk ander boekje dat ik voorstel wordt resoluut afgewezen), volgt de sneeuwvlokjesmassage. En als ik het eens een keertje vergeet, doet ze mij er wel aan herinneren.


ik zing het volgende liedje:

sneeuwvlokje sneeuwvlokje dwarrel maar rond
kom met je vriendjes bij ons op de grond
sneeuwvlokje sneeuwvlokje kom nu maar gauw
misschien maak ik straks wel een sneeuwpop van jou!
(kleuterwijs, te downloaden via meestersinmuziek.nl )

Heel eenvoudig dus, en makkelijk om als beginnende kleuter mee te zingen (of toch iets wat erop lijkt :)
Ik begin met sneeuwvlokjes te laten dwarrelen op haar buik of rug, door zachtjes met mijn vingers te tokkelen.
Bij de tekst "bij ons op de grond" maak ik een lange afstrijking van schouders tot voeten, ik neem de voeten altijd even stevig vast.
Dan wordt het dwarrelen weer herhaald bij de derde zin.
Bij de laatste zin maak ik enkele cirkels op haar buik of rug, en om te eindigen strijk ik eerst de armen af tot de handen en dan weer van de schouders naar de voeten.
We zingen het liedje zeker 3 keer, met dan soms nog een "aller-aller-laatste keer" erbij :)

Dit liedje kan ook gebruikt worden om te tekenen. Hoewel peuters/jonge kleuters kunnen meedoen, is het eigenlijk een oefening voor iets oudere kleuters en start lagere school. Terwijl je het liedje zingt, teken je eerst een grote cirkel op een blad papier. Je blijft over dezelfde cirkel tekenen zolang je zingt. Bij een tweede keer zingen teken je een cirkel die de onderste cirkel van een sneeuwpop wordt. Ook hier maak je dezelfde cirkelende beweging op dezelfde plek zolang gezongen wordt. Een derde keer wordt de cirkel voor het hoofd getekend. Daarna blijf je het liedje neuri├źnd herhalen, en kan ieder zijn tekening nog afmaken hoe die wil: een hoed, een bezem, een gezicht, sneeuwvlokjes, een boom op de achtergrond, ... Verrassend welke dingen dan ontstaan. Nog een tweede sneeuwman erbij, of een heel gezinnetje, of een huisje voor de sneeuwpop,...