zondag 1 januari 2017

lastminute hapjes

Een lastminute nieuwjaarsfeestje bij ons thuis. Gelukkig zijn er dan altijd bladerdeeg en appeltjes in huis; waar de oudste dochter dan zelfstandig appelflapjes mee kan maken sinds ze dit een keertje in de klas deden. En gelukkig ben je dan net de dag van tevoren bij het oudjaarzingen -in zeer koude omstandigheden dit jaar- ergens binnengevraagd waar je deze lekkere dadel-balletjes hebt gegeten.
Nootjes, rozijntjes, kokosboter hebben we hier altijd in huis. Voorraad dadels wordt hier ook wekelijks aangevuld omdat ze dat hier echt heel graag eten en dat meteen een gezond extraatje is voor in de brooddoos. Geraspte kokos hadden we ook nog: check check check.
Gedroogde abrikozen, cranberry's,... zou ook nog gewerkt hebben als toevoeging maar dat hadden we dus niet.

Eerst de noten (ik gebruikte cashews, amandelnoten en pecannoten) fijn malen in de keukenmachine. Dan de dadels, rozijnen, ... toevoegen en weer goed fijnmixen. Een lepeltje kokosboter erbij, en dan gerapste kokos (hoe nog wat apart voor de afwerking!). De hoeveelheden deed ik wat lukraak; bedoeling is wel dat je op het einde een kleverige pasta krijgt. Als het mengsel te korrelig blijft en niet goed rolt, beetje dadels extra.

Dit alles trouwens met hulp van een ijverige kleuter! Behalve dadels ontpitten was het andere grote werk immers enkel alles in de keukenmachine doen :)
Van het "deeg" rolde ik dan telkens een balletje. De kleuter rolde dit balletje door een bordje met geraspte kokos. Een fijn werkje om zo samen aan de keukentafel te doen!
Het bordje was trouwens heel snel leeg dus missie geslaagd.
Ze zijn echt lekker, ik denk dat ik morgen al een nieuwe lading maak :)