zondag 27 november 2016

sint&piet

Een zalige tijd van het jaar vind ik dit!

Niet dat je reclamegewijs bedolven wordt onder sint & co, niet het moeilijke evenwicht om als gezin je eigen weg te vinden in het sintgebeuren, los van hoe gezinnen rondom ons dit vieren, hoe vroeg of laat de sint daar komt, hoeveel of hoeweinig  hij brengt... en dat dan een plaats geven aan je kinderen.
Daar hou ik niet van.

Maar wél van de gezelligheid, het samen feest maken. Een "sintmand" maken met vlaggetjes, versierde zakjes, een potloodsint op een duplo-eenhoorn, een kaarsje mocht niet ontbreken,...
Sintliedjes op de achtergrond (ik ben absolute fan van Mies Van Hout), turen in een prentenboek over sinterklaas (ook Mies Van Hout).
En sintliedjes zingen natuurlijk. Geweldig vind ik het.

Ook yogagewijs biedt dit thema heel wat inspiratie.
In een oud liedjes-en versjesboekje vond ik volgend versje; eentje wat ik nog niet kende:
Daar hebben we hier al pret aan beleefd! Zittend met mijn benen vooruit, met 1 van mijn dochters op schoot. Al hobbelend een paardje imiteren. Dan met een lange strijkbeweging tot aan de tenen de baard. De speculaasjes in de maand/kindjes op schoot worden zachtjes heen en weer geschud. Dan maken we samen een supergrote maan, zo ver we kunnen reiken. En dan veranderd het paard in een huisje; kindjes gaat tussen mijn benen zitten en ik omknuffel ze  alsof in een huisje zitten. En van blijdschap... rol je samen achterover natuurlijk!
Met de middelste dochter hebben we dit vanavond ook nog wat herwerkt naar iets wat ze alleen kan doen, ze wou het graag in de klas doen :)

Ook de dochters zijn volop geïnspireerd door het thema. Zo ontstond er vandaag een pietenparcours in huis. Met manden, tafeltjes, stoeltjes, matjes, veertjes die je NIET mag raken,... Ontelbaar keer kropen ze over, onder, tussen,... Lekker veel "vakjes" die ze mogen kleuren op hun bewegingskaarten voor school- voor veel ouders allicht niet onbekend deze week :)


Een topper vind ik ook het masseren op het liedje "zachtjes gaan de paardenvoetjes". Zelf zingen , of het liedje op de CD van Mies Van Hout. Met vlakke handen maak je stappen op de rug, buik, benen,... van je kind. In het tweede deel van het liedje maak je lange strijkbewegingen. Slaapwel!