zondag 19 juni 2016

kriebeldiertjes tekenen

Twee leuke tekenoefeningen om te doen met je kind!
voor de eerste laat je je kind krassen en cirkelen op een wit blad papier. Je kan eerst een cirkel tekenen waarin gefreewheeld kan worden, maar dit moet niet perse. Moedig aan om een paar verschillende kleuren te gebruiken. Eventueel kan je na een halve minuut telkens van kleur wisselen.
Dan ga je op zoek naar verborgen kriebeldiertjes. Lieveheersbeestjes, bijtjes en vlinders laten zich heel makkelijk verstoppen in dergelijke wirwar van lijnen. Ga op zoek naar ronde vormen voor het hoofd, lijfje, vleugels en zet die goed dik. Vandaar voeg je de details toe zoals voelsprieten, stipjes,...


Voor de liefhebbers ook nog een tweede: een ouder-kind mandala maken.
Het thema van de vlinder leent zich daar prima voor.
je tekent een een vlinder met aan elke zijde 1 grote vleugel. Het mogen vrij "ronde" vleugels zijn, zodat je bijna een cirkel benaderd, maar dan wel met in het midden het lijfje van de vlinder. Dan laat je je kind aan 1 zijde tekenen. Of hij of zij nu krast, cirkelt, figuurtjes tekent... maakt niet uit. Jij immiteert aan de andere zijde (dus zorg voor telkens dubbele kleuren). Het beleven is belangrijk dan het resultaat. Wisselt je kind tijdens de oefening van zijde, dan wissel jij ook gewoon.
Op zich is dit een oefening die wel wat vraag van een kind; ze vinden het niet op elke moment even fijn dat je op hun "terrein" meetekent. Nooit forceren dus! Misschien vinden ze het dan fijner dat zij de hele vlinder intekenen/inkleuren, en dat jij op een ander papier hen probeert na te tekenen!