vrijdag 10 juni 2016

creatief met bloemen - voor eventjes of voor wat langer

Als kind deed ik niet liever dan tijdens een wandeling of fietstochtje de allermooiste veldbloemen te verzamelen. 10000 keer mooier dan een boeket uit de bloemenwinkel vind ik dat. Ook nu maak ik er een gewoonte van elke keer ik op pad ga, een klein boeketje te verzamelen om de tafel op te fleuren.
Ook mijn dochters hebben die voorliefde voor bloemen geërfd.
Al zijn ze er heel creatief mee, ze hebben nog niet altijd door dat geplukte bloemen maar heel kort bewaren. Maar soit, op hun eigen manieren beleven ze er veel plezier aan. Dat gaat van "bloemensoep" maken tot een "bloemenwinkel" .
Heel fijn -maar nog steeds heel beperkt in houdbaarheid- is het maken van een echte bloemenmandala (fotootje hieronder is wel geen eigen exemplaar!) De leefbaarheid kan je ietsje verlengen door een bloemenmandala in een schaal met water te creeëren (maar dat beperkt de patronen dan uiteraard wel).
Bloemen zijn op hun mooist in hun "levende" staat, dat is buiten twijfel. Maar om er toch iets langer van te kunnen genieten; "oogst" ik heel elk jaar enkele bloemen en kruiden uit de tuin/veld. Bij bloemen is dit best net voor ze beginnen "uitbloeien", bij kruiden best voor ze in bloei komen. En zodoende zaten mijn dochters ik vanavond lavendelbloemen, citroenmelisseblaadjes en muntblaadjes te oogsten. Echt een leuk en gezellig werkje om met z'n allen te doen! De één knipt lavendelbloemen met lange steeltjes uit de lavendelstruiken (anders blijft de struik met zoveel zichtbare afgeknipte stelen achter); de ander knipt de bloemhoofdjes dan weer van de stengels en verzamelt ze in een kom. Om snel resultaat te hebben ben ik zeer blij met mijn (elektrische) kruidendroger. Het duurt wel enkele uren (ze worden langzaam gedroogd op 40°) maar de dag erop kunnen we dan toch hetvolgde werkje aanvatten: de gedroogde lavendelbloemen afritsen en de gedroogde kruidenblaadjes fijnmalen.  Ik hoop 1 van de komende weken hetzelfde te kunnen doen met kamille uit het veld, en goudsbloemblaadjes heb ik nog van vorig jaar. Want begin van de zomervakantie staat er hier een vijf-jaar-bloemen-feestje op het programma. Stel-je-eigen-geurzakje samen is dan alvast iets waar ze ongetwijfeld veel plezier aan gaan beleven!
Dergelijke gedroogde bloemen/kruidenmengsels lenen zich trouwens ook prima om te vermengen met grof zout en zo bloemrijke voetbadjes te maken!