zaterdag 16 april 2016

lentepannekoeken voor de lunch

De paardenbloem is voor mij het bloemetje dat het signaal geeft " het is weer lente!" Reeds als het buiten best nog koud en druiliger  is, kan je je de blaadjes tevoorschijn zien komen. En dan, in een spurttempo, volgen de bloemen die onze tuin ineens een sprookjesachtig uiterlijk geven.
Meteen ook het signaal om paardebloemsiroop te maken, ideaal om een snelle zaterdaglunch een lente-tintje te geven.
Ik maakte dit al veel vaker, maar dit jaar deed ik de eerste keer een uitgeperste sinaasappel en een uitgeperste citroen erbij, met zeer geslaagd resultaat!
Je plukt een (kinder)emmertje vol met bloemenhoofdjes (of leuker: je laat je kinderen een emmertje vol plukken, is hier echt een topactiviteit!). Even controleren of beestjes, kort afspoelen, en in een pannetje met wat water zetten (ik zet de bloemetjes net onder). Dan breng ik dit water aan de kook, en laat de bloemetjes nog wat verder trekken. Een zeefdoek is een handig hulpmiddel om het paardebloemwater grondig te filteren, maar een papieren theefiltertje of koffiefiltertje kan ook, mits wat meer geduld. Bij de gezeefde vloeistof deed ik dan het sap van 1 citroen en 1 sinaasappel, en rietsuiker om in te dikken tot een siroop op het vuur. Het handigste is om te beginnen met een beperkte hoeveelheid, even in te koken en dan te laten afkoelen, en dan het resultaat bekijken en eventueel herhalen met wat een beetje suiker. Uit ervaring dikt de siroop nog heel wat in bij het afkoelen!  Superlekker als siroop op pannenkoeken, van een overschotje kan je snel een lekkere (wel zoete) thee maken door aan te leggen met warm water. Ook een scheutje in iets zoetere witte wijn is lekker als lente-aperitief!