woensdag 27 april 2016

boekweit-banaan-wafels

Op een dag zoals vandaag - prototype aprilse-buien-woensdagnamiddag kreeg 1 van mijn dochters het idee om wafeltjes te bakken. Een beetje aarzelend stemde ik toe, want wafels bakken blijkt niet mijn sterkste kant. Ik had onlangs boekweitmeel meegebracht van de winkel en dacht snel een receptje te vinden op het internet om boekweitwafels eens te proberen.
Bleek niet zo eenvoudig. De meeste recepten hadden nogal specifieke ingrediĆ«nten die ik niet zomaar in huis had (appelciderazijn, bakzout,...).  Tot ik dus op een receptje stootte waarbij kokosolie, boekweitbloem, speltbloem, banaan en ahornsiroop de enigste ingrediĆ«nten bleken te zijn. Speltbloem had ik ook niet maar gewone bloem wel dus deed ik half-half. En de ahornsiroop die ook niet in mijn keukenkast stond verving ik door agave, wat we wel altijd in huis hebben.
De kids hadden plezier met het prakken van de (rijpe) bananen, mengen van dat praksel met de bloem en de agave. De kokosolie liet ik dan vloeibaar worden op het vuur en voegde ik zelf nog toe. In de inspiratie van het moment deed ik er ook nog rozijnen bij. Ik kreeg zo een vrij "vast" mengsel, zeker niet vloeibaar, en meteen het eerste baksel kwam er perfect uit. Lekker van smaak, zoals in andere recepten met banaan bepaald de rijpheid mee hoe "zoet" het baksel is. Naast havermoutkoekjes en smootheis, is dit dus een ideaal recept om (te) rijpe bananen te verwerken!