zaterdag 5 september 2015

lekkere en gezonde knabbelnootjes

De vlierbes-gemberdrank is hier al een paar dagen een groot succes in huis. Er zijn er hier dan ook een paar goed verkouden, mezelf inclusief!
Maar ook een ander receptje vindt hier veel gegadigden: zoete amandelnoten.
Amandelnoten zijn een goede bron van vitaminen en mineralen, gezonde vetten en vezels.
Lekker om zo te eten maar voor de verandering, én voor een leuke kookactiviteit te hebben, probeerden we volgende variatie:

een beetje kokosvet vloeibaar laten worden, en mengen met 1 eetlepel agavesiroop, wat kaneel en pili-pili. De precieze hoeveelheden laat ik aan uw eigen goeddunken over. Voor mijn echtgenoot mocht er wat meer van het laatste in, maar dan krijg ik ze denk ik niet meer aan de kids verkocht. (niet dat de echtgenoot dat erg zou  vinden :)
Meng de amandelen onder dit vloeibaar mengsel, zodat ze langs alle kanten van een laagje kokosolie voorzien zijn. Hoeveelheid: de amandelen moeten goed gespreid op een bakblik kunnen, dus richt je naar de hoeveelheid van 1 baksel.
Leg een vel bakpapier op een bakvorm. Nogmaals, je moet de amandelen goed kunnen spreiden, dus een lage taartvorm is hier handiger dan een hoge cakevorm.
Zet het geheel in een voorverwarmde oven van ca 180°; gedurende een kwartiertje.

Het wordt helemaal leuk voor de kids als ze zelf zakjes kunnen knutselen om een portie nootjes in te doen. Van een simpel (niet glad) papiertje gaat dit prima. En ik moet dan ook altijd terugdenken aan een dagtreinreis in Sri Lanka, ondertussen 10 jaar geleden, waar kinderen nootjes verkochten in zelfgeknutselde zakjes van....oud schoolpapier!