donderdag 27 augustus 2015

vlierpluktijd!!Jieppie, vlierpluktijd! (voor de bessen dan toch).
Ik had tijdens fietstochtjes al een paar keer gemerkt dat er al best al wat struiken met rijpe bessen te vinden zijn. Dus voortaan standaard een zak en een schaar mee in de bakfiets, voor als de gelegenheid zich voordoet...
Ik hou zelf ontzettend van het jaarlijks terugkerend ritueel om vlierbessiroop te maken, en om ook de kids hierbij te betrekken.
Bij het plukken en het afspoelen van de vlierbestrosjes kunnen ze prima helpen. Bij volgende stap- de besjes kort koken, laten trekken en dan door een neteldoek zeven en uitpersen- neem ik zelf meer in handen; gezien het hoge kans-op-onuitwasbare-vlekken-gehalte. Maar na een eerste persing deed ik het sap in een hanteerbare gietkan, zodat een tweede zeefbeurt wel voor kinderhanden was.
Ik maakte van een deel van het sap een gewone basissiroop, met rietsuiker. Om 's ochtends een lepeltje van te nemen, om een keertje bij de pannekoeken te eten, om bij te houden en te gebruiken wanneer nodig (zag onlangs bijvoorbeeld een recept waarbij een scheutje vlierbessensiroop aan een smoothie werd toegevoegd; of bij een bolletje ijs ook heel lekker).
Een tweede deel hield ik apart en kookte ik met maar weinig suiker, en met toevoeging van kruidnagels en plakjes gember. Op een regenachtige dag als vandaag is dat een zalige verwarmende drank!