donderdag 9 juli 2015

ik ga op reis en ik neem mee...

De voorbije week (hittegolf, al zou je het vandaag niet meer zeggen) leefden we op een ritme van buiten ontbijten, plonsbadje in tot een uur of elf, lunchen, eeeeeiiiiindelooooooos lang binnen zitten om dan vanaf vier in de namiddag eindelijk terug buiten te kunnen (schaduw, het is een beetje een probleem in onze tuin- of liever gezegd het gebrek eraan op zulke warme dagen).
Maar dus tussen pakweg twaalf uur en vier uur, da' s lang om in te vullen met drie kids in huis. Tenminste omdat ik ons huis niet helemaal in een stort wil laten veranderen, als ik ze zou laten doen komen ze die vier uur ook wel door, maar heb ik achteraf minstens evenveel werk). En de laatste tijd klinkt hier een beetje te snel "mogen we TV kijken"; alsof het al een evidentie is dat dat gewoon bij de dag hoort.
Met het oog op de komende vakantie en daarbijhorende autorit (Friesland= 3uur, meteen het langste dat we ooit mét kinderen gereden zullen hebben) bedacht ik daarom hetvolgende spel om mee op reis te nemen:

Men neme een stapel tijdschriften. Hier is dat vooral Ouders van Nu, Happinez, Flow,... de recentste edities nam ik zelf bij de hand, de oudere edities zijn voor de kids. Iedereen zoekt in de boekjes naar toffe foto's of tekeningen. Zelf las ik stiekem meer dan ik echt zocht :) Ook de jongste hier, nu 14 maanden, toonde zich zeer content dat ze net net als haar grote zussen een tijdschrift in handen kreeg waar ze mee mocht kreukelen en scheuren- om die reden gooi ik tijdschriften-waar-al-in-geknipt-is ook niet meteen weg :)  
Gelukkig gooide ik een hele reeks gedateerde visitekaartjes ook niet weg, zodat we meteen stevige kartonnetjes op dezelfde maat hebben. Na het uitkiezen en het knippen volgt dan het plakwerk; en klaar is dit veelzijdige kaartspelletje. In de auto kiest iemand dan naargelang het soort spel 1 of meerdere kaartjes. Verschillende invullingen zijn mogelijk: verzin een verhaaltje over wat er op het kaartje (de kaartjes) dat je getrokken hebt staat / kent iemand een liedje over... / noem vijf dingen die dezelfde kleur hebben / noem vijf dingen die met dezelfde letter beginnen (om in de flow te blijven van de oudste die na de zomervakantie naar het eerste leerjaar gaat en helemaal gebeten is door letters sinds ze bij de integratie als voorbereiding op dat jaar Zoem en Zaza leerde kennen die Zoemen met de ZZZZ zoals Zee Zon etc etc) /...  Een raadspelletje kan uiteraard ook: "is het een dier?", "is het een groente?"....     Het zou in elk geval toch een gedeelte van de autorit zijn werk moeten doen. Naast de vele CD'tjes met luisterverhalen en liedjes (de 1 al beter dan de ander). En ongetwijfeld een pak ruzies en gezeur. Maar dan hopelijk toch niet de volle 3 uur lang.